Bijzonder Speelgoed - Senioren Hulpmiddelen

Bijzonder Speelgoed - Senioren Hulpmiddelen

Bijzonder Speelgoed - Senioren Hulpmiddelen

Een kind moet zich op verschillende gebieden kunnen ontwikkelen. Meestal is de aanleg niet in gelijke mate aanwezig. Bijzondere kinderen spelen het liefst met bijzonder kinderspeelgoed dat aansluit bij hun grootste talent. Dat kan leiden tot eenzijdige ontwikkeling. Meestal is dat niet zo dramatisch en komen alle gebieden wel een keer aan bod. Het is goed op te letten of in de omgeving genoeg mogelijkheden geboden worden om dit te doen. Hiervoor is de zogenaamde schijf van vijf voor speelgoed bedacht en die bestaat uit de volgende categorieën:

Bijzonder speelgoed of bijzonder kinderspeelgoed wordt over het algemeen ingedeeld in de volgende categorien:
Constructief speelgoed Het kind verzint iets om te maken en werkt volgens een plan naar een einddoel. 
Cognitief speelgoed De hersenen worden uitgedaagd. Het kind wordt gestimuleerd na te denken over een oplossing.
Creatief speelgoed Het kind is lekker bezig met materialen en maakt er iets moois van. 
Sociaal speelgoed Het kind leert samenwerken met andere kinderen.
Motorisch uitdagend speelgoed Het kind wordt aangezet tot bewegen.

Spelmateriaal voor dementerende ouderen, senioren spellen en speelgoed, stimuleert de zintuigen en fijne motoriek. Zo blijven ouderen mentaal en lichamelijk langer fit

 

12 aandachtspunten bij het kiezen van Bijzonder Speelgoed - Senioren Hulpmiddelen


De aanschaf van Bijzonder Speelgoed - Senioren Hulpmiddelen begint altijd met de signalering van een probleem.
 

 1. Beschrijf het probleem, hoe vaak komt dit voor en waar? Is het een tijdelijk probleem of treedt er geen verbetering meer op.
   
 2. Onderzoek of het probleem opgelost kan worden door training of door het aanleren van een andere werkwijze. Zo is bijvoorbeeld het veters strikken met één hand mogelijk als u de veters op een speciale wijze rijgt.
   
 3. Zoek na of er bijzonder kinderspeelgoed of een senioren spellen en speelgoed bestaat dat het geschetste probleem oplost. 
   
 4. Waarvoor wordt het bijzonder speelgoed of senioren spel gebruikt? Wordt het alleen gebruik voor het oplossen van het eerder gesignaleerde probleem of moet het hulpmiddel breder inzetbaar zijn? Zo kan een rollator een oplossing zijn als iemand slecht ter been is, maar kan hij kan ook gebruikt worden als extra steuntje bij het bukken of om even op uit te rusten.
   
 5. Wat zijn de beperkingen, maar zeker ook de mogelijkheden? Compenseer de beperkingen en benut de mogelijkheden. Is er bijvoorbeeld sprake van een slecht zicht, zonder motorische of cognitieven problemen, denk dan aan bijzonder speelgoed in extra grote uitvoering.
   
 6. Waar wordt het bijzonder kinderspeelgoed of senioren spel gebruikt en hoe ziet de omgeving er uit? .
   
 7. Hoe is de houding van de gebruiker ten opzichte van het bijzonder kinderspeelgoed of senioren spellen? Wil en kan iemand nieuwe vaardigheden leren of houdt hij vast aan het bekende? Kies in dat laatste geval eerder voor eenvoudige oplossingen. Is het uiterlijk van het speelgoed bijzondere kindern of senioren spel belangrijk of staat functionaliteit voorop?
   
 8. Wat mag het hulpmiddel kosten en wie betaalt? Zoek na of er vergoedingsmogelijkheden zijn en wat de financiële mogelijkheden vzijn? Schaf het speelgoed of hulpmiddel niet zelf aan voor een eventuele vergoeding toegekend is. In de meeste gevallen wordt een hulpmiddel niet achteraf vergoed.
    
 9. Kies voor een deskundige leverancier en let hierbij niet alleen op de prijs, maar vooral op service. Belangrijk is of de leverancier aandacht heeft voor uw specifiek probleem. 
   
 10. Stel bij aflevering, het hulpmiddel goed iin
   
 11. Sluit een verzekering af, indien van toepassing.
     
 12. Een ergotherapeut kan adviseren bij de keuze van een speelgoed of hulpmiddel en ondersteunen bij het aanvragen van vergoedingen.

 

Vaak heeft bijzonder kinderspeelgoed smeerdere functies en is het niet zomaar in 1 of 2 rubrieken te passen. Kijk daarom ook eens rond in andere categorien dan die voor jou voor de hand liggen.

Zoekt u bijzonder kinderspeelgoed of senioren spellen en speelgoed en u vindt het niet? Neem contact met ons op, en wij kijken of we het voor u kunnen vinden!

Bij Per Sempre Toys zijn alle kinderen speciaal en in deze rubriek ´bijzonder speelgoed´ proberen we bijzonder kinderspeelgoed en senioren spellen en speelgoed aan te bieden wat goed past bij een bepaalde gave of beperking of past om een bepaald gebied extra te ontwikkelen. Bijvoorbeeld kinderen met autisme, maar ook voor een kind met beperking.