Poppenhuizen zijn een speelse leeromgeving voor kinderen. En we weten allemaal dat speeltijd een van de belangrijkste dingen is in de kindertijd. Dus, wat is er mooier dan te leren door te spelen?

Ook kunnen kinderen alleen spelen met poppenhuizen, waardoor een denkbeeldige wereld ontstaat waarin ze worden vergezeld door andere mensen. Als kinderen deze speeltijden delen met andere kinderen, kan de ervaring speelser worden. Dit omdat ze tegelijkertijd de vaardigheden van andere kinderen integreren en ervan leren.

In dit artikel:

Educatieve voordelen van poppenhuizen
Vaardigheden die kinderen kunnen ontwikkelen door middel van poppenhuizen
Leeractiviteiten met poppenhuizen
Poppenhuizen: sociaal inclusief speelgoed

Educatieve voordelen van poppenhuizen

Speelhuizen en poppenhuizen zijn uitstekende mogelijkheden voor kinderen om rollenspellen te spelen met verschillende karakters van het gezin en de samenleving. Naast alle persoonlijke en sociale verkenningen zijn er grote voordelen voor hun taalontwikkeling: onder andere woordenschatverrijking, argumentatie, gespreksontwikkeling en uitspraakverbetering.

Vaardigheden die kinderen kunnen ontwikkelen door middel van poppenhuizen

  • Sociale- en levensvaardigheden
  • Taal, nieuwe woordenschat
  • Grove en fijne motoriek
  • Communicatievaardigheden
  • Sociale interacties
  • Creativiteit, verbeeldingskracht
  • Emotionele intelligentie
  • Probleemoplossend

Leeractiviteiten met poppenhuizen

Een poppenhuis in huis hebben kan voor jou als ouder de beste investering zijn: met hetzelfde speelhuis voor kinderen kun je zowel een speel- als leerplatform bieden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe het leervermogen van kinderen uitgebreid kan worden door met poppenhuizen te spelen:

  • Vraag je kind om het poppenhuis opnieuw in te delen en te verbouwen. Dit is een uitstekende oefening voor het ontwikkelen van ruimtelijke intelligentie, organisatie en classificatie.
  • Stel werkroutines voor van beroepen die kinderen met speelgoed kunnen spelen. Bijvoorbeeld een brandweerman met een brandweerkazerne, een chauffeur met een auto of een moeder met een poppenhuis.
  • Stel een gezinssituatie voor waarin kinderen een rol moeten spelen. Je zult het geweldig vinden om het wereldperspectief van de kinderen en de interactie van rollen te zien.
  • Stimuleer rollenspellen met oplossingen voor fundamentele wereldproblemen. Dit zal de verbeeldingskracht van je kinderen openen en je weet nooit welke geweldige ideeën ze kunnen genereren voor toekomstige generaties, gewoon door met poppenhuizen te spelen.
  • Stel rollenspellen voor waarin je kinderen leiderschaps-, zorgzame- en andere sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Poppenhuizen: sociaal inclusief speelgoed

Als kinderen naast poppen ook ander speelgoed integreren, zoals een auto of trein of een brandweerkazerne van Hape of Kidkraft... zal de fantasie van kinderen de vrije loop laten! Daarnaast brengt het delen van speeltijd met andere kinderen een grote diversiteit aan persoonlijke vaardigheden en versnelt de ontwikkeling door te leren van andere kinderen.

Heb je er al over nagedacht hoe je je huis kunt inrichten met speelgoed waarmee je kinderen meer en sneller leren? Bekijk ons ​​ruime aanbod van binnenspeelgoed en buitenspeelgoed. We bieden ook een grote verscheidenheid aan educatief speelgoed en kindermeubels.